Rechter snoert Rob Bolland de mond

Rob Bolland mag zich niet meer uitlaten over Willem van Kooten. De Amsterdamse rechter legde de componist donderdag een spreekverbod op. Bolland en muziekuitgever Van Kooten zijn al jaren verwikkeld in een zakelijk geschil.

Van Kooten spande het kort geding aan omdat hij het zat was dat Bolland hem uitmaakte voor oplichter. De uitgever was van mening dat Bolland de goede naam van zijn productiehuis schond.

Van Kooten en Bolland ruziën sinds 2009 over royalty's. Bolland beweert dat hij 2,5 miljoen euro misliep omdat Van Kooten zijn liedjes zonder toestemming aan het buitenland doorverkocht. Van Kooten zegt dat hij de afgelopen jaren honderdduizenden euro's betaalde ter compensatie van 'mogelijke fouten'. Over die zaak loopt nog een bodemprocedure.

Voor de uitspraak legde de rechter ook Van Kooten een spreekverbod op. Dat is opgeheven. "Ik ben tevreden over het oordeel van de rechter", reageert de muziekuitgever. "Rob Bolland is te ver gegaan in zijn uitspraken over mij en is nu door de rechter op de vingers getikt. Hopelijk kunnen we ons nu concentreren op een inhoudelijke afwikkeling van het zakelijk geschil."