Controverse over Chinese 'drakenpostzegel'

In China is ophef ontstaan over een postzegel met de beeltenis van een draak. De zegel is ontworpen om het Jaar van de Draak te herdenken, maar volgens sommigen is de draak veel te woest en angstaanjagend.

Jaarlijks leidt de verkoop van postzegels die ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar op 23 januari valt, worden ontworpen, tot lange rijen bij de winkels. Dit keer is er veel kritiek op het ontwerp. Zhang Yihe, een bekende Chinese schrijfster, zei 'doodsbang' te zijn voor de in geel en rood uitgevoerde postzegel. De draak heeft schubben en grote klauwen en oogt vervaarlijk.

De ontwerper van de postzegel, Chen Shaohua, verdedigde zijn ontwerp en zei dat zijn draak symbool straat voor het stijgende zelfvertrouwen in China. "Als een groot land, met veel invloed in de wereld, luidt China het herstel van nationaal zelfvertrouwen in", aldus de ontwerper. "Stoer en goddelijk, een afspiegeling van het Chinese zelfvertrouwen, is een draak een geschikte keuze, omdat hij sterk, krachtig, streng en zelfverzekerd is." Volgens The Global Times heeft Chen het ontwerp van de draak gebaseerd op het patroon op de mantels die Chinese keizers van de Qing-dynastie droegen.

Volgens veel mythen stamt het Chinese volk af van de draak en velen geloven dat het een gunstig symbool is.