Patiënten teruggeroepen om schokkende defibrillator

Ongeveer vijftienhonderd hartpatiënten moeten terug naar het ziekenhuis omdat hun inwendige defibrillator onterecht een elektrische schok kan geven. Het gaat om patiënten met een zogenoemde Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD), meldt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie woensdag.

Een ICD kan bij hartritmestoornissen een schok geven om de hartslag weer regelmatig te krijgen. Nu blijkt dat die schok ook kan worden afgegeven terwijl dat niet nodig is. Ook kan het gebeuren dat de schok niet wordt gegeven terwijl het wel nodig is. De pacemakerfunctie van het apparaat kan ook minder goed werken.

In alle gevallen brengt het gezondheidsrisico's met zich mee. "Daarbij is zo'n schok een hele nare ervaring", zegt directeur van de vereniging Monique Peters.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ziekenhuizen opgedragen de patiënten terug te laten komen voor een extra onderzoek. De vereniging ondersteunt die oproep. Meerdere ziekenhuizen hebben al patiënten teruggeroepen.

De problemen komen doordat de siliconenbuitenlaag van een elektrode die de schok afgeeft te snel afslijt. Het gaat om ICD's die zijn gemaakt door het Amerikaanse bedrijf St. Jude Medical.

Met een radiologisch onderzoek wordt nagegaan of sprake is van slijtage. De verwachting is dat veel patiënten moeten terugkomen voor nog een extra controle. In enkele gevallen moet naar verwachting via een operatie een extra elektrode worden geplaatst of vervangen.

De Amerikaanse gezondheidsinspectie liet al patiënten terugroepen. "Daarop is eind vorige maand besloten ook hier patiënten terug te roepen", zegt Peters. De oproep is woensdag naar buiten gebracht.