Twee Britten schuldig aan moord op zwarte tiener

Een Britse jury heeft dinsdag twee mannen schuldig bevonden aan de gewelddadige dood van een zwarte tiener bijna twintig jaar geleden. Woensdag krijgen Gary Dobson (36) en David Norris (35) hun straf te horen. Er hangt hen een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

"Als de politie haar werk op de juiste manier had gedaan, dan had ik de afgelopen achttien jaar om mijn zoon kunnen rouwen in plaats van te strijden om zijn moordenaars voor de rechter te krijgen", zei Doreen Lawrence, de moeder van Stephen Lawrence, die in 1993 op 18-jarige leeftijd werd doodgestoken toen hij in Zuidoost-Londen op de nachtbus stond te wachten.

Het onderzoek naar de moord op Lawrence zorgde voor hevige kritiek op de politie en leidde tot een onderzoek in opdracht van de in 1997 aangetreden Labour-regering waaruit bleek dat het politiekorps 'institutioneel racistisch' was en het verzamelen van bewijsmateriaal had afgeraffeld.

Het onderzoek is nog altijd niet afgesloten, aldus de politie. Lawrence, die architectuur wilde gaan studeren, werd neergestoken toen hij met een vriend op de bus stond te wachten. Hij werd aangevallen door een groep jongeren en de politie denkt dat er nog anderen bij de aanval betrokken waren. "Ik denk niet dat ik rust kan vinden tot ze allemaal zijn veroordeeld", zei Neville, de vader van Lawrence.

Pas twee weken na de moord werden de eerste arrestaties gedaan. Verscheidene verdachten werden opgepakt. Drie van hen, Neil Acourt, Luke Knight en Dobson, werden in 1996 weer vrijgelaten. De onvermoeibare strijd van de familie Lawrence zorgde ervoor dat de zaak onder de aandacht bleef.

In 2004 meldde het openbaar ministerie dat er 'te weinig bewijs' was om iemand te vervolgen voor de moord, maar in 2007 werd er nieuw forensisch materiaal ontdekt dat de zaak redde. Onderzoekers onderwierpen het materiaal maandenlang aan testen en vonden op de kleding van de verdachten een haar met het DNA van Lawrence en een zeer klein bloedvlekje, onzichtbaar voor het blote oog. In 2011 ving het nieuwe proces aan.

De Britse premier David Cameron zei dinsdag te hopen dat de veroordeling de familie wat troost biedt na alle jaren van strijd, 'ook al verzacht het de pijn van het verlies van een zoon niet'.

Dobson en Norris ontkennen de moord te hebben gepleegd. "Jullie hebben hier een onschuldig man veroordeeld, ik hoop dat jullie met jezelf kunnen leven", zei Dobson dinsdag.


Twee Britten schuldig aan moord op zwarte tiener (Foto: Novum)