Fed gaat rentebeleid voorspellen

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, komt vanaf deze maand met voorspellingen over de ontwikkeling van de rente. Dat blijkt uit de notulen van de vorige rentevergadering van de Fed in december.

Uit de ramingen moet onder meer blijken op welke termijn de beleidsmakers verwachten dat het rentepeil wordt gewijzigd. De centrale bankiers hopen hiermee meer inzicht te geven in de beslissingen van de Fed. Centralebankpresident Ben Bernanke ijvert al lange tijd voor meer openheid. In dat kader belegde hij vorig jaar voor het eerst een persconferentie om het rentebesluit van de Fed toe te lichten.

Het beleidscomité van de Fed neemt eens in de 6 weken een beslissing over de Amerikaanse rente. Die staat al sinds december 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. De Fed gaf eerder al aan dat dit percentage tot het midden van 2013 waarschijnlijk niet wordt gewijzigd.

Veel analisten rekenen er echter op dat de rente nog langer zeer laag zal zijn. De nieuwe voorspellingen van de Fed zouden hier meer duidelijkheid over kunnen geven.

Uit de notulen bleek verder dat de beleidsmakers in december verdeeld waren over de noodzaak om de economie verder te stimuleren. Na de vergadering gaf de Fed aan dat de Europese schuldencrisis een bedreiging is voor de economische groei in de Verenigde Staten. De mogelijkheid van nieuwe stimuleringsmaatregelen werd daarbij open gehouden.

Fed gaat rentebeleid voorspellen
Fed gaat rentebeleid voorspellen (Foto: ANP)