Politie Rotterdam vreest 'nieuwe veelpleger'

Nederland krijgt te maken met een nieuwe veelpleger. Deze draaideurcrimineel is jonger, sluwer en gewelddadiger en uit op status, geld of de kick. Dat heeft korpschef van de Rotterdamse politie Frank Paauw dinsdag gezegd. "We weten nu al van sommige 12-jarigen dat ze de komende jaren in nieuwjaarscijfers opduiken als overvaller of inbreker."

Volgens Paauw verdwijnt de drugsverslaafde van vroeger die dagelijks auto-inbraken pleegde om in een verslaving te voorzien uit het straatbeeld. De nieuwe veelplegers intimideren de buurt en de politie en voelen zich onaantastbaar, zegt hij. Ze werken vaker in losse verbanden en niet altijd in een vaste groep en kwamen verhoudingsgewijs minder vaak in aanraking met politie en justitie dan een klassieke draaideurcrimineel.

Ook zijn ze al vroeg bekend geraakt bij instanties als jeugdzorg, die latere ontsporing niet hebben weten te voorkomen. "We constateren te vaak dat er interventiemogelijkheden waren. Maar die aanpak was te vaak op de korte termijn gericht en te weinig vanuit context. Drie jongere broers van een ontspoorde jongen moeten ook al vroegtijdig aandacht krijgen voordat ook zij op het verkeerde pad raken."

In Rotterdam ging vorig jaar een speciaal overvallenteam van start, waarbij vijftig rechercheurs zich dagelijks bezighouden met het opsporen van overvallers. Ook stuurt het Rotterdamse korps bij iedere overval direct alle beschikbare eenheden naar strategische plaatsen in de omgeving.

Het aantal overvallen in de Maasstad bleef echter met 381 nagenoeg gelijk, en dat is zorgelijk, aldus Paauw. "Net als het feit dat zestig procent van de aangehouden verdachten onder de 24 jaar is. Er is blijkbaar continu nieuwe aanwas." Het aantal overvallen daalde in Amsterdam wel, van 449 naar 335.