Hongaarse oppositie houdt antiregeringsbetoging

Oppositiepartijen en burgerrechtengroepen hebben zich maandag verzameld bij het gebouw van de Staatsopera in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daar zijn de belangrijkste Hongaarse politici bijeen voor een gala waar de nieuwe grondwet wordt gepresenteerd.

Volgens de deelnemers aan de betoging hebben premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz, die een tweederdemeerderheid in de regering heeft, wetten aangenomen die het democratische systeem uithollen en die de politieke controle over de rechtspraak hebben vergroot. Ook maatregelen om de centrale bank, religieuze groepen en de media onder staatscontrole te brengen zijn op veel weerstand gestuit bij de oppositie.

Ook de Europese Unie, de Verenigde Staten en internationale rechtengroepen hebben veel kritiek geleverd op de recente ontwikkelingen in Hongarije. Vorige maand liepen bovendien gesprekken tussen de EU, het Internationaal Monetair Fonds en Hongarije over noodhulp stuk toen het Hongaarse parlement instemde met een nieuwe wet aangaande de centrale bank.

De nieuwe grondwet van Hongarije, die in april werd goedgekeurd, werd op 1 januari van kracht. Hoewel de regering beweert dat met de nieuwe grondwet de overgang van het communisme naar een democratie is afgerond, beweren tegenstanders dat de huidige regering haar conservatieve kijk op de wereld oplegt aan het hele land.

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de levenslange gevangenisstraffen die kunnen worden opgelegd voor gewelddadige misdrijven zonder kans op vervroegde vrijlating. Ook een wet op de bescherming van het leven van een foetus vanaf het moment van bevruchting van de eicel heeft tot bezorgdheid geleid. De vrees bestaat dat met de wet de weg wordt vrijgemaakt om in de toekomst een verbod op abortus in stellen.

Volgens een groep voormalige anticommunistische dissidenten is het constitutionele systeem van Hongarije in groot gevaar. "Nog niet eerder sinds de val van het regime in 1989, toen de communistische dictatuur ten onder ging, is er sprake geweest van zo'n grote machtsconcentratie als in het huidige Hongarije", schrijven de dissidenten in een verklaring. De verklaring is ondertekend door onder andere schrijver Gyorgy Konrad, oud-burgemeester van Boedapest Gabor Demzsky, en Miklos Haraszti, een voormalig vertegenwoordiger bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.


Hongaarse oppositie houdt antiregeringsbetoging (Foto: Novum)