Schoonmakers beginnen stakingsacties

Werknemers in de schoonmaakbranche starten komende week met stakingsacties door het hele land. Donderdag volgt een grote actiedag in Amsterdam. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer tijdens nieuwjaarsnacht. "De werkgevers vonden het kennelijk belangrijker oliebollen te bakken dan dit probleem op te lossen."

De schoonmakers strijden voor een betere cao en minder prijsdruk binnen de sector. De werkgevers hebben de cao-onderhandelingen begin december afgebroken. De bonden zouden onrealistische eisen stellen door vast te houden aan een totaalpakket aan eisen. Een ultimatum aan de werkgevers om opnieuw in gesprek te gaan verliep om 00.00 uur op 1 januari.

"Wij vragen geen bonussen of gouden bergen, maar doodnormale dingen", zei schoonmaakster Khadija Tahiri eerder. De werknemers willen worden doorbetaald bij ziekte, opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd, minder tijd om schoon te maken en een hoger loon. "Dat zijn voor de meeste mensen in Nederland doodnormale dingen. Is het teveel gevraagd voor ons schoonmakers? Ik dacht het niet."

Komende week beginnen de stakingen van de schoonmakers. Op donderdag 5 januari volgt een grote actiedag in Amsterdam waarbij de vakbond duizenden mensen verwacht. "Hoe we die dag gaan invullen is nog een verrassing", zegt Meyer. "Maar ik kan wel zeggen dat de eerste grote opdrachtgever die met zijn gedrag exemplarisch is voor de respectloze behandeling van het schoonmaakvak dan met een bezoekje wordt vereerd."