Vogelgriep vastgesteld bij Chinese buschauffeur

Een buschauffeur in China is waarschijnlijk besmet geraakt met het dodelijke vogelgriepvirus H5N1. Hij testte positief op het virus in de stad Shenzhen, in de gelijknamige regio vlak bij Hong Kong. Dat hebben lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De buschauffeur ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. In de maand voor hij koorts ontwikkelde heeft de man geen direct contact met gevogelte gehad en is hij niet buiten de stad geweest. Het Chinese ministerie van volksgezondheid doet verder onderzoek naar de zaak. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is inmiddels ingelicht.

Vorige week werd het virus vastgesteld bij twee dode vogels in Hong Kong. Shenzhen en Hong Kong worden van elkaar gescheiden door een kleine rivier. Op een markt in Hong Kong zijn meer dan negentienduizend vogels afgemaakt.

Volgens de WHO zijn wereldwijd 336 mensen gestorven aan griep veroorzaakt door het H5N1-virus. Sinds 2003 zijn 573 besmettingsgevallen bekend geworden. De meeste besmettingen vonden plaats na direct of indirect contact met besmette vogels. Grootschalige besmetting van mens tot mens is niet aangetoond.