'Nul op rekest bij hypotheek na kanker'

Jonge mensen die genezen zijn van kanker hebben vaak de grootste moeite om een hypotheek of levensverzekering af te sluiten. Ze krijgen vaak nul op het rekest of moeten fiks meer premie betalen, ook als de kanker al een tijd genezen is. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van onderzoek.

Bijna zes op de tien kankerpatiënten jonger dan 50 jaar had moeite om een levensverzekering af te sluiten. De meesten van hen werden geweigerd, zo'n twintig procent moet een hogere premie betalen. Een op de drie ex-patiënten had problemen om een hypotheek te krijgen.

Het onderzoek waarop de krant zich baseert is uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Zuid en de Universiteit van Tilburg. Het zou een van de eerste studies naar dit probleem zijn.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) herkent het probleem. "Wij zien een groeiende groep mensen die een hele tijd geleden kanker heeft gehad en genezen is verklaard, maar nu de financiering voor hun huis niet rond krijgt", aldus NFK-medewerker Laurence Maes in de krant.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat het weigeren van ex-kankerpatiënten 'heel zuur en hard' kan zijn. "Maar het gaat om risicoschattingen. Ook al zegt een arts dat iemand genezen is, dan kan uit de statistiek blijken dat de kans groot is dat het terugkomt." Dat verzekeraars een levensverzekering weigeren zou de schuld van de overheid zijn. "Het is de keuze van de wetgever dat dit een 'vrije' verzekering is. Dat betekent dat verzekeraars niet verplicht zijn om iemand te accepteren."

In Nederland zijn naar schatting zeshonderdduizend mensen die kanker hebben gehad. Van hen zijn er zeventigduizend onder de 50 jaar. Het is de verwachting dat dit aantal in de toekomst stijgt.