Johan Heesters in MŁnchen begraven

Onder grote belangstelling is Johan Heesters vrijdag in München begraven. Ongeveer tweehonderd genodigden namen in besloten kring afscheid van de in Amersfoort geboren operettezanger en acteur, die op kerstavond op 108-jarige leeftijd in Duitsland overleed. Honderden fans bewezen hem bij de aansluitende, openbare bijzetting de laatste eer.

Pastoor Konrad Schreiegg uit Starnberg sprak aan het graf van 'onze broeder Jopie'. Weduwe Simone Rethel strooide als eerste een schep aarde over de witte kist. Aan haar zijde stonden ook de twee dochters uit Heesters' eerste huwelijk, Wiesje en Nicole.

Thomas Goppel, voormalig minister van wetenschap in Beieren, verdedigde Heesters in zijn rede tegen het verwijt dat hij in het Derde Rijk op goede voet stond met de nazi's. De mensen zijn 'niet altijd rechtvaardig' met Heesters omgegaan, zei Goppel na afloop tegen journalisten.

Heesters verhuisde in 1935 naar Duitsland, waar zijn carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog tot bloei kwam en hij tot aan zijn dood populair bleef. In Nederland bleef hij ondanks zijn strijd voor naamszuivering omstreden.


Johan Heesters in München begraven (Foto: Novum)