Somaliërs breken tentenkamp Ter Apel op

De Somaliërs die sinds eerste kerstdag actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel breken hun tentenkamp op. Een van hen bevestigt een bericht hierover van de NOS donderdagavond. De Somaliërs gaan in op het aanbod van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en gaan het aanmeldcentrum in.

De IND besloot woensdagmiddag dat de groep voorlopig onderdak krijgt, in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. In het kamp zouden ruim dertig mensen zitten.

Woensdag gingen de Somaliërs nog niet in op het aanbod. Ze stelden dat de IND een schijnoplossing had geboden, aangezien het aanbod niet voor alle Somaliërs zou gelden. Terugkeren naar hun land zou te onveilig zijn. De vluchtelingen zeiden dat zij worden gedwongen op straat te leven en eisten permanente opvang.

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier vroeg de uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers voor donderdag 14.00 uur hun tentenkamp op te breken, omdat ze zich zorgen maakte over de veiligheid van de groep vanwege de jaarwisseling. De asielzoekers zouden kunnen worden aangevallen.

De Somaliërs weigerden donderdag echter hun kamp op te breken. Kompier gaf daarop aan het kamp niet te ontruimen. Ze zei wel te hopen dat de actievoerders zelf tot inkeer komen. "Ze hebben nu hun punt kunnen maken en hun podium is ruimhartig met media-aandacht beloond", zei ze eerder op de dag.