'Turkse tv mag nieuws niet brengen'

De frustratie over toenemende censuur wordt bij Turkse journalisten steeds dieper gevoeld. Bij groot nieuws dat te maken heeft met de strijd tegen de Koerdische PKK, komen er meteen telefoontjes uit het regeringscentrum Ankara, met allerlei instructies. Zo ook donderdag, bij het nieuws dat bij een Turkse luchtaanval aan de grens met Irak 35 burgers zijn omgekomen. Een journalist bij een groot tv-station vertelde op voorwaarde van anonimiteit: "We mogen het nieuws niet brengen, punt. Sommige redacteuren zijn in tranen, deze poppenkast is onverdraaglijk."

Geen enkel groot Turks TV-station repte donderdag in de morgen over het dramatische nieuws over de smokkelaars en boeren. Pas aan het einde van de ochtend was er aandacht voor via de uitzending van een verklaring van het leger. De stilte heeft alles te maken met een bevel van premier Erdogan, die onlangs alle mediabazen ontmoette en ze opdroeg de regering niet tegen de werken in de strijd tegen de separatistische PKK die met terreur de Turkse staat bestrijdt. Erdogan verwacht dat het nieuws wordt gebracht zoals de regering het wil.

De journalist zei dat de regering de hoofdredacteur heeft gewaarschuwd "geen beelden van de aanval te laten zien en geen dodenaantallen te noemen. We mogen ook niet de rode 'banner' gebruiken met 'breaking news', of het in de nieuwslijn onder in beeld brengen". Hetzelfde geldt voor de website. Omdat in Turkije de internationale zenders als BBC of al-Jazeera niet veel worden bekeken, blijft een groot deel van de Turken in het ongewisse.

De Internationale Federatie van Journalisten heeft woensdag nog een verklaring de deur uit gedaan over censuur in Turkije. Woordvoerder Ernest Sagaga liet weten 'zeer bezorgd’ te zijn over de situatie. De federatie roept de tvstations op samen te protesteren. Redacteuren zoeken de grenzen van deze censuur op door bijvoorbeeld een kort bericht op de website te zetten, maar dat leidt onherroepelijk tot een telefoontje, aldus de tv-journalist. "Dan zeggen ze: Het lijkt erop dat je terroristen steunt." Daar staat een boete of gevangenisstraf op.

Online kranten meldden de gebeurtenissen in de provincie Sirnak wel. Die zijn voor de regering in Ankara minder belangrijk volgens de journalist. "De nieuwe edities van kranten komen vrijdag pas uit, en dan is er weer ander nieuws. Zo niet, dan is er genoeg tijd om het verhaal in het 'juiste perspectief' te plaatsen. Dan zal er wel geschreven worden dat de boeren voor de PKK smokkelden, of zo."