Tentenkamp Ter Apel niet ontruimd

Het tentenkamp van de uitgeprocedeerde Somaliërs die sinds eerste kerstdag actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt niet ontruimd. Dat zei burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier donderdag op Radio 1.

Ze zei wel te hopen dat de actievoerders zelf tot inkeer komen. "Ik heb mij de afgelopen dagen op de achtergrond gehouden. Ze hebben nu hun punt kunnen maken en hun podium is ruimhartig met media-aandacht beloond."

De burgemeester maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep asielzoekers. Ze wees erop dat donderdag de verkoop van vuurwerk is begonnen.

Woensdag leek nog sprake te zijn van een ultimatum dat donderdag om 14.00 uur afloopt, maar dat is volgens een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een misverstand. "De actievoerders leken ermee in te stemmen het kamp op te breken. Toen hen werd gevraagd hoe laat zij weg konden zijn, gaven zij aan dat dit voor 14.00 uur moet lukken."

De Somaliërs demonstreren tegen hun uitzetting. De IND heeft hen aangeboden een nieuwe asielaanvraag in te dienen en gedurende de aanvraag onderdak te krijgen. De actievoerders hebben dat aanbod afgeslagen.