DNB ziet startersvoordeel in lage huizenprijs

De lagere huizenprijzen zijn weliswaar ongunstig voor woningeigenaren en banken, maar voor starters op de woningmarkt is het goed nieuws. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) biedt de lagere prijs starters de kans een woning te kopen tegen lage lasten.

Sinds augustus 2008 zijn de woningprijzen met ongeveer tien procent gedaald. De gemiddelde prijs voor een woning is hierdoor nu vergelijkbaar met de prijzen in 2006. Tegelijkertijd is het besteedbaar inkomen hoger dan zes jaar geleden en is de hypotheekrente laag, constateert de centrale bank.

Door deze ontwikkelingen zijn de financieringslasten voor een gemiddelde woning sinds 2008 met achttien procent gedaald. Huishoudens die voor het eerst een huis kopen kunnen hierdoor voor hetzelfde geld een betere woning kopen.

Mocht een starter de stap op de huizenmarkt durven wagen, dan wordt een hele keten van woningverkopen in gang gezet, stelt DNB. "Het herstel van de woningmarkt begint bij deze huishoudens."

DNB ziet echter dat starters nog niet massaal instappen. De bank verklaart dit doordat starters mogelijk vrezen voor of speculeren op verdere prijsdalingen. "Het sentiment op de woningmarkt slaat om als huizen zoveel betaalbaarder worden dat het vertrouwen bij starters om woningen te kopen terugkeert", voorspelt de bank.