Pyromaan 't Zandt langer vast

De pyromaan van 't Zandt blijft langer vastzitten. De voorlopige hechtenis van Johnny B. is met negentig dagen verlengd, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Groningen woensdag. Ook medeverdachte Johannes V. mag in ieder geval nog negentig dagen langer worden vastgehouden, evenals de vader van V.

Johnny B. werd medio deze maand opgepakt voor betrokkenheid bij zeventien brandstichtingen en elf inbraken. Die werden gepleegd nadat B. vorig jaar na twee jaar cel vrijkwam. De politie besloot daarom zijn telefoon af te tappen en hem in de gaten te houden.

Tussen eind vorig jaar en begin deze maand braken diverse verdachte auto- en schuurbranden uit in onder meer Loppersum en Appingedam. Een brand in november in Ten Post was aanleiding om B. aan te houden. Bij het doorzoeken van zijn woning in Harkstede zijn onder meer een laptop en een usb-stick in beslag genomen.

De rechtbank veroordeelde B. in 2008 voor een brandstichting en twee pogingen daartoe in 't Zandt. Het Groningse dorp werd in het najaar van 2007 geteisterd door een serie branden. B. werd destijds gepakt nadat hij met een brandende kaars en brandbaar materiaal bij een schuur was gezien.