'Horeca in handen van criminelen'

De horecasector is voor een groot deel in handen van criminelen. Dat zegt de hoofdofficier van justitie van het landelijk parket in Rotterdam Gerrit van der Burg in een interview met NRC Handelsblad. De kroegen en restaurants zouden gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen.

"In sommige gemeenten is de hele horeca in handen van een beperkt aantal personen", zegt Van der Burg. "Wij komen in onze onderzoeken situaties tegen waar het deurbeleid vrijwel volledig wordt bepaald door criminelen." De problemen doen zich voor in randstedelijke gemeenten, maar ook in steden als Breda, Hoogeveen, Arnhem en Enschede. In die laatste plaats zijn het volgens justitie vooral leden van de Molukse motorclub Satudarah die moeilijkheden veroorzaken.

De strafrechtelijke onderzoeken naar afpersing bij horecagelegenheden worden volgens het Openbaar Ministerie bemoeilijkt doordat gedupeerden bang zijn om aangifte te doen van bedreigingen. "Criminelen zeggen tegen cafébazen: wij zorgen tegen betaling dat er geen verkeerde types binnenkomen. Veel ruimte om het aanbod te weigeren, wordt niet gegeven", aldus hoofdofficier Van der Burg.