SGP: aftreden bisschop zou goed zijn

Het zou goed zijn als een bisschop aftreedt vanwege het seksueel misbruik in de katholieke kerk. "Het aftreden van bisschoppen laat zien hoe ernstig je iets neemt, en dat er dingen zijn gebeurd waarvoor je geen verantwoordelijkheid kunt nemen", zegt SGP-leider Kees van der Staaij volgens het Nederlands Dagblad woensdagavond in het televisieprogramma Moraalridders.

Hoewel het aftreden van een bisschop een 'goed signaal' zou zijn, benadrukt de politicus dat het niet aan de politiek 'of aan Kees van der Staaij' is om te bepalen of een bisschop moet aftreden. De commissie-Deetman presenteerde zijn onderzoek naar het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. De commissie concludeerde onder meer dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen.

Premier Mark Rutte zei naar aanleiding van het rapport dat hij het liefst ziet dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk alsnog worden vervolgd. Het kabinet laat onderzoeken of dit kan, maar Europese afspraken over verjaring staan mogelijk in de weg.

Advocaat Jan Boone zag in het rapport aanleiding aangifte te doen tegen het bisdom Rotterdam. Het bisdom is volgens hem een criminele organisatie die het misbruiken van kinderen faciliteerde.