Topeconoom: 'Lot euro ligt in handen Italië'

Het komende jaar zal beslissend worden voor de toekomst van de euro en Italië zal daarbij een doorslaggevende rol gaan spelen. Dat heeft topeconoom Thomas Mayer van Deutsche Bank gezegd in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volgens Mayer hangt het lot van de euro van de ontwikkelingen in Italië af. "Het gaat om de vraag of de Europese eenheidsmunt gaat overleven. En dat zal van Italië afhangen. Aan het begin van komend jaar zal Italië in een diepe recessie belanden. Als het land slaagt om daar voor de verkiezingen in mei 2013 weer uit te komen, wat ik verwacht, dan kan Italië een voorbeeld voor alle Zuid-Europese landen zijn. Mocht dat niet lukken, dan zal de eurozone uiteenvallen."

Mayer stelt verder dat rekening moet worden gehouden met het vertrek van landen uit de eurozone. "Een uitstap van Griekenland is niet langer taboe. Het gevaar bestaat dat na de nieuwe verkiezingen in 2012 een regering komt die niet wil of kan doorgaan met de bezuinigingen. Dan wordt de steun aan Griekenland stopgezet en zullen de Grieken extra geld moeten bijdrukken om de rekeningen te kunnen betalen. Dat geld kunnen ze drachmes of iets anders noemen."

Topeconoom: lot euro ligt in handen Italië
Topeconoom: Lot euro ligt in handen Italië (Foto: ANP)