Vijftien maanden cel voor frauderende pastoor

Een pastoor uit Kerkrade die medio april werd opgepakt voor witwassen en verduistering moet vijftien maanden de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had acht maanden geëist.

De priester moet de zeventigduizend euro die hij verduisterde alsnog geven aan de weduwe van een vrachtwagenchauffeur die in de zomer van 2004 bij een ongeluk overleed. Als hij dat niet doet volgt een gevangenisstraf van nog eens 353 dagen.

De pastoor had een bankrekening geopend waarop mensen die meeleefden met de weduwe geld konden storten. Hierop kwam ruim 75 duizend euro binnen, waarvan slechts 4500 euro daadwerkelijk naar de weduwe en andere getroffenen ging.

De rest gebruikte de geestelijke voor andere doelen. Een deel ging naar mensen die de pastoor zelf als hulpbehoevend aanmerkte, maar hij betaalde er ook kosten van zichzelf mee en kocht er spullen voor zichzelf mee, waaronder een auto.

Behalve aan verduistering werd de Limburger ook schuldig bevonden aan witwassen, omdat hij bewust onjuist verantwoording heeft afgelegd over de manier waarop het geld was uitgegeven. Hij deed het daarnaast voorkomen alsof hij degene was die de financiële nood van de weduwe met gulle hand verlichtte, aldus de rechtbank, die geschokt is dat de pastoor het geld heeft ingepikt. Het ging onder meer om spaargeld en pgb-geld van een hoogbejaarde vrouw.

De rechtbank legde een fors hogere straf op dan geëist, onder meer omdat de rooms-katholieke geestelijke geen woorden van spijt over zijn lippen kon krijgen.

De man was pastoor van de parochies Chevremont, Haanrade en Rolduckerveld in Kerkrade. Het bisdom Roermond had aangifte tegen de destijds 57-jarige man gedaan vanwege 'ernstige vermoedens van financiële malversaties'.