Mexicaanse griep kostte 340 miljoen euro

De Mexicaanse griep heeft de overheid ruim 340 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit het kostenoverzicht dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De aanschaf van de 34 miljoen vaccins, inclusief spuiten, kostte ruim 250 miljoen euro en de uitvoeringskosten voor huisartsen en GGD'en ruim 75 miljoen. Het overige geld werd besteed aan distributie, onderzoek en aan communicatie over de pandemie, die in 2009 uitbrak.

In september van dit jaar werd bekend dat de overheid 144 miljoen euro heeft verspild door te veel vaccins in te slaan. Het doorverkopen van de vaccins die over waren heeft slechts twee miljoen euro opgeleverd, zo blijkt uit het vrijdag gepresenteerde kostenoverzicht. Ongeveer 250 duizend zijn aan het buitenland verkocht en zo'n drie miljoen vaccins gingen retour naar de farmaceuten. De overige twintig miljoen vaccins zijn weggegooid.

Schippers laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de inkoop van de vaccins. Dat moet inzicht geven in het verloop van de onderhandelingen tussen de overheid en de farmaceutische industrie.

In een Kamerdebat gaf Schippers eerder toe dat de onderhandelingspositie van de overheid verre van ideaal was toen de Mexicaanse griep zich verspreidde. "De tijdsdruk en de vraag naar vaccins was enorm groot. Het aanbod was beperkt. Dat is lastig onderhandelen", zei de minister.