'Zorg en Welzijn grootste voedselspeculant'

Pensioenfonds Zorg & Welzijn heeft zevenhonderd miljoen euro belegd in voeding. Hiermee is het fonds de grootste voedselspeculant van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Zembla en NRC Handelsblad. Voedselspeculatie is omstreden omdat het voor hogere voedselprijzen zou zorgen.

ABN Amro is wereldwijd een van de grootste spelers die voedselspeculatie mogelijk maken, blijkt uit hetzelfde onderzoek uitgevoerd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. De bank zou tien procent van de handel op de grote voedselbeurzen verzorgen.

Bij voedselspeculatie wordt gespeculeerd met de prijzen van voedselgrondstoffen zoals graan, mais, soja en vee. De Verenigde Naties schatten dat dit jaar wereldwijd miljoenen meer mensen aan ondervoeding lijden als gevolg van door speculatie opgedreven voedselprijzen.

De speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, Olivier De Schutter, noemt in de uitzending van Zembla voedselspeculatie 'extreem immoreel'. "De spelers zien nooit een korrel mais of graan, maar gokken met zo veel geld dat het de werkelijke prijzen van die gewassen opdrijft." Volgens De Schutter moeten pensioenfondsen zich onthouden van beleggingen in voedselgrondstoffen.

Verschillende hulp- en mensenrechtenorganisaties hebben de pensioenen van hun personeel ondergebracht bij Zorg & Welzijn, met een vermogen van ruim honderd miljard. De organisaties maken zich ongerust en hebben opheldering gevraagd aan het pensioenfonds. Zorg & Welzijn noch ABN Amro wil in de uitzending reageren. In schriftelijke reacties ontkennen beide instellingen te speculeren met voedselgrondstoffen.