Astronaut Kuipers komt aan bij ISS

Astronaut André Kuipers komt vrijdag aan bij het internationale ruimtestation ISS, zijn huis voor de komende maanden. Kuipers en zijn reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit, waren woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Na de lancering heeft de Sojoezcapsule met de drie 35 rondjes rond de aarde gedraaid. Rond 16:22 uur Nederlandse tijd wordt de Sojoez vastgekoppeld aan het ISS. Na een reeks voorbereidingen volgt om 19:00 uur het grote moment. Dan gaat het luik open en zweven Kuipers, Kononenko en Pettit het ISS binnen. Ze worden daar ontvangen door de drie bemanningsleden die al in het ruimtestation zitten.

Kuipers woont tot half mei in het ISS. Daarna keert hij terug op aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest.

In de ruimte zal Kuipers tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Zo kijkt hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een missie naar Mars, als die ooit werkelijkheid wordt. Ook wil Kuipers kinderen het belang van wetenschap, ruimtevaart en gezond leven bijbrengen. Kuipers is verder verantwoordelijk voor de veilige aankomst van onbemande ruimtevrachtschepen.

Astronaut Kuipers komt aan bij ISS
Astronaut Kuipers komt aan bij ISS (Foto: ANP)