Mogelijk Kamervragen over 'kannibalisme' BNN-show

Het CDA wil Kamervragen stellen naar aanleiding van een aflevering van het BNN-programma Proefkonijnen. Dat zei Kamerlid Maarten Haverkamp donderdag in het radioprogramma Lunch! op Radio 1. In de uitzending van BNN was te zien hoe presentatoren Valerio Zeno en Dennis Storm een stukje van elkaars vlees aten.

Haverkamp wil weten of de twee zich schuldig hebben gemaakt aan kannibalisme en daarmee de wet hebben overtreden. "Wij zijn van mening dat de wet overtreden niet een taak van de publieke omroep is. Ik vraag me ook af of je als publieke omroep dit soort dingen moet willen uitzenden", zei Haverkamp. "En dat zullen we ook aan de minister vragen."

Advocaat Gerard Spong, die de twee BNN-presentatoren bijstaat, erkent dat de wetgeving rond kannibalisme 'vaag' is. Volgens hem is kannibalisme in beginsel niet strafbaar. Eerder zei hij dat de twee zich wel schuldig maken aan heling, omdat vlees wegnemen uit een gezond lichaam zonder medische noodzaak strafbaar is.

De uitzending waarin Zeno en Storm elkaars bereidde vlees aten, door een chirurg verwijderd uit hun bil en zij, kwam woensdag op de buis. Naar de aflevering keken 438 duizend mensen. De uitzending, door velen vooraf bestempeld als een 'hoax' trok wereldwijd aandacht van de pers.