Hogeschool in opspraak om kwaliteit journalistiekopleiding

De hogeschool Windesheim in Zwolle heeft aanwijzingen dat de opleiding Journalistiek niet op alle gebieden voldoende kwaliteit heeft. Het onderzoek van de Inspectie voor het Hoger Onderwijs naar alternatieve afstudeertrajecten en de organisatiecontrole met het oog op de accreditatie van de reguliere opleiding geven aanleiding tot zorgen. Dit laat de hogeschool middels een nieuwsbericht op de website weten.

Uit steekproeven is gebleken dat de kwaliteit van het diploma van de opleiding Journalistiek niet in alle gevallen gegarandeerd kan worden. De College van Bestuur-voorzitter prof. dr. A.W.C.A. Cornelissen zegt geschrokken te zijn over dit oordeel. "Tot nu toe gingen wij alleen uit van onvolkomenheden in de procedure." De onderzoekscomissie constateert dat de tekortkomingen op korte termijn zijn te herstellen. Het panel constateert verder dat het programma, het personeel en de voorzieningen van de opleiding van voldoende niveau zijn.

Herbeoordelingen
Volgens Cornelissen is er een verbetertraject in gang gezet. "Daarnaast gaan wij alle diploma's die de afgelopen 2 jaar zijn verstrekt bij de opleiding Journalistiek herbeoordelen. Daartoe is een onafhankelijke commissie ingesteld. Wat mij betreft moet de onderste steen boven komen." Verder wordt een externe ‘commissie van wijzen' geformeerd die onderzoekt hoe de al in gang gezette en gevonden verbeteringpunten versneld kunnen worden ingevoerd. Voor uitgegeven diploma's die niet hbo-waardig blijken te zijn wordt door Windesheim een hersteltraject aangeboden.

Drie studenten die vandaag een diploma zouden ontvangen hebben eerder de mededeling gekregen dat de uitreiking voorlopig niet gaat plaatsvinden. Dit blijkt uit een door de NOS ontvangen brief. Windesheim organiseerde vanmorgen een bijeenkomst voor de studenten van de hogeschool. Hieruit is gebleken dat voor de studenten die met hun opleiding bezig zijn, hun diploma zal voldoen aan alle eisen die gesteld worden ten aanzien van het beroeps- en opleidingsprofiel en de algemene hbo-competenties.