Geen verbod op drankspellen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is niet van plan om een verbod op de verkoop van drankspellen in te stellen. Zij noemt de spellen zoals het Biertrechterspel 'smakeloos', maar wees dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer op de onmogelijkheden van een verbod.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt de spellen, die worden verkocht in spelletjeswinkels en op internet, 'walgelijk'. "Ondernemers willen rijk worden aan kwetsbare kinderen en zien handel in comazuipers." Zij eist dat Schippers ingrijpt.

De minister wijst erop dat de verkoop van drankspelletjes niet verboden is omdat het niet in combinatie van alcoholverkoop gebeurt. De importeur van het Biertrechterspel heeft al gezegd dat hij stopt met de inkoop van dit specifieke spel. Schippers doet een beroep op verkopers om terughoudend te zijn met de verkoop van drankspellen.

Een verbod werkt volgens Schippers niet. Veel drankspelletjes zijn ook te spelen met een spel kaarten of met dobbelstenen. "Je kunt ook mens erger je niet spelen met borrelglaasjes. Dat kun je als wetgever nu eenmaal niet verbieden."