Ombudsman: Opheldering over benoeming Donner

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de benoeming van Piet Hein Donner (CDA) tot vicepresident van de Raad van State. Dat staat in een brief die Brenninkmeijer aan Opstelten heeft gestuurd.

Aanleiding zijn de klachten die twee mensen, die naar de functie hadden gesolliciteerd, bij de ombudsman hebben ingediend. De twee zeggen geen schijn van kans te hebben gehad, omdat vooraf al vaststond dat Donner de baan zou krijgen. Ze willen dat de ombudsman een onderzoek instelt.

Het verzoek van de twee afgewezen sollicitanten 'geeft uitdrukking aan een breed in de samenleving levende wrevel over de gevoerde procedure', schrijft Brenninkmeijer aan Opstelten, die de sollicitatieprocedure heeft geleid namens het kabinet.

Brenninkmeijer wil van Opstelten weten welke stappen hij in de benoemingsprocedure heeft genomen en waarom. Ook moet Opstelten vertellen welke afspraken er tijdens de kabinetsformatie zijn gemaakt over de nieuwe vicepresident. Brenninkmeijer vraagt zich af of het wel nodig was een vacatureadvertentie te publiceren.

De ombudsman vraagt Opstelten binnen twee weken te reageren. Op basis van de antwoorden besluit hij of hij een onderzoek instelt.

Het kabinet heeft Donner vrijdag voorgedragen voor de opvolging van de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink. Opstelten weersprak vrijdag na de ministerraad de suggestie dat de benoeming van Donner vooraf vaststond. Volgens Opstelten was Donner gewoon de beste van de 39 sollicitanten.