Persoonlijkheidscultus rond jonge Kim krijgt vorm

Kort na het bekendmaken van het heengaan van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il werd zijn jongste zoon Kim Jong Un door staatsmedia al uitgeroepen tot nieuwe leider. Sindsdien wordt hard gewerkt om rond de jonge Kim eenzelfde persoonlijkheidscultus op te bouwen als rond zijn vader en grootvader Kim Il Sung.

Het Koreaanse staatspersbureau KCN beschreef de jonge Kim dinsdag als een 'groot persoon die uit de hemelen geboren is', een propaganda-uiting die voorheen ook voor zijn vader en grootvader werd gebruikt.

De Rodong Sinmun, de krant van de regerende Arbeiderspartij, schreef in een hoofdredactioneel stuk dat Kim Jong Un de 'spirituele pijler en de vuurtoren van de hoop' is voor het leger en de bevolking. De jongere Kim is 'geboren op de berg Paektu', aldus de krant, waarmee verwezen werd naar een van de meest geliefde plekken in Noord-Korea en de officiële geboorteplaats van Kim Jong Il.

De Noord-Koreaanse regering liet maandag een verklaring uitgaan waarin gezegd werd dat het leger zich achter het 'leiderschap van kameraad Kim Jong Un' heeft geschaard. De nieuwe leider werd geroemd als een 'groot opvolger' van de revolutionaire filosofie van 'juche', dat zoveel betekent als zelfredzaamheid.


Persoonlijkheidscultus rond jonge Kim krijgt vorm (Foto: Novum)