Nieuwe premier Spanje wil 16,5 miljard bezuinigen

De aanstaande premier van Spanje wil het begrotingstekort volgend jaar met 16,5 miljard euro terugbrengen. Dat kondigde Mariano Rajoy maandag aan in een langverwachte rede in het Spaanse parlement. De conservatieve voorman zweeg over de maatregelen waarmee zijn regering de saneringsoperatie wil bewerkstelligen.

Het nieuwe kabinet, dat Rajoy na de verkiezingsoverwinning van zijn Volkspartij in november heeft gevormd, heeft zich voorgenomen het begrotingstekort te beteugelen tot 4,4 procent. Het tekort bedroeg in 2010 9,2 procent en is voor 2011 door Rajoys voorganger op 6 procent geschat. Omdat de economische groei het afgelopen kwartaal tot stilstand is gekomen is die verwachting volgens de aankomend premier echter te optimistisch.

''Het verschiet had niet somberder kunnen zijn'', waarschuwde Rajoy. Hij beloofde gepensioneerden koopkrachtbehoud, maar sloot bezuinigingen op geen enkele andere overheidsuitgave uit. Voor alle staatsorganen gaat een aannamestop gelden. Enkel voor vertrokken ambtenaren die onmisbaar zijn voor elementaire overheidsdiensten of de openbare veiligheid mogen nog vervangers worden geworven.

De Socialistische Partij, die de macht bij de verkiezingen aan de Volkspartij verloor, noemde de toespraak 'teleurstellend, halfslachtig en onduidelijk'. Aangezien de Volkspartij afgelopen maand de absolute meerderheid in het parlement heeft veroverd hoeft die zich echter weinig van de oppositie aan te trekken.


Nieuwe premier Spanje wil 16,5 miljard bezuinigen (Foto: Novum)