Dode en tientallen lichtgewonden door gladheid

Een 38-jarige vrouw is maandagochtend in Tilburg om het leven gekomen toen zij door de gladheid de macht over het stuur verloor. Ook elders in het land leidde de gladheid tot ongevallen met voertuigen, al werden vooral voetgangers en fietsers door de gladheid getroffen.

De vrouw in Tilburg kwam met haar auto op de andere weghelft en werd aangereden door een stadbus. Een verpleegster die in de bus zat, probeerde de vrouw te reanimeren maar het mocht niet meer baten.

De Amsterdamse GGD was druk met fietsers en voetgangers met botbreuken en kneuzingen. Volgens een woordvoerder gaat het om tientallen incidenten. Het aantal incidenten met auto's viel volgens de politie mee. De GGD besloot om maandagochtend alleen in spoedgevallen ambulances te laten rijden.

In Zeeland telde de politie meer dan honderdvijftig ongevallen. Het gaat vooral om fietsers en voetgangers. Een aantal van hen liep botbreuken op. In Oostkapelle raakten op de Munnikweg twee personen gewond toen zij met een auto tegen een boom botsten. De brandweer moest eraan te pas komen om een van de slachtoffers te bevrijden.

In het Zuid-Hollandse Vlist gleed rond 04.30 uur een veewagen van een dijk af. De brandweer werd te hulp geroepen. De brandweerwagen trof echter hetzelfde lot en belandde op zijn zij. De chauffeur van de veewagen liep geen verwondingen op. Een koe heeft het ongeval niet overleefd. De chauffeur van de brandweerauto moest door zijn collega's worden bevrijd en is voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Buschauffeurs in Almere vonden het maandagochtend te gevaarlijk om de weg op te gaan. Vanaf 07.00 uur werd het stadsvervoer stilgelegd.

Bij de politie Flevoland regende het vanaf 06.00 uur meldingen bij de regionale meldkamer via 112, aldus een woordvoerder. Er waren tientallen aanrijdingen met vooral materiële schade. Bij zes aanrijdingen raakten bestuurders of passagiers lichtgewond. Op de Oostvaardersdijk in Lelystad raakten verschillende bestuurders tijdens inhaalmanoeuvres in de berm. Ze kwamen allemaal met de schrik vrij.

In het Brabantse Waspik ramde een vrachtwagen rond 06.55 uur een boom. Door het gladde wegdek begon de wagen te schuiven. De boom moest voor een deel worden afgezaagd. De 41-jarige chauffeur is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.