China betuigt Noord-Korea medeleven

China heeft Noord-Korea zijn 'diepe medeleven' betuigd wegens het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing liet weten geschokt te zijn door het nieuws van het heengaan en stuurt het Noord-Koreaanse volk zijn 'oprechte genegenheid'.

"Kameraad Kim Jong Il was een groot leider voor het Noord-Koreaanse volk en een geliefde vriend van het volk van China, die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse socialisme en de vriendelijke coöperatieve nabuurschapsbetrekkingen tussen China en Noord-Korea", zei Ma Zhaoxu, woordvoerder van het ministerie.

China verwacht dat het Noord-Koreaanse volk 'zijn verdriet omzet in kracht, zich verenigt en voortgaat op het pad van het Noord-Koreaanse socialisme', aldus Ma.

Het geïsoleerde communistische regime van Noord-Korea is in sterke mate afhankelijk van de hulp van bondgenoot China. Kim zelf bracht geregeld een bezoek aan het buurland.

Chinese deskundigen lieten weten niet te verwachten dat het overlijden van Kim leidt tot veranderingen in de betrekkingen, maar denken wel dat de grenscontroles worden opgevoerd met het oog op eventuele onrust in Noord-Korea.


China betuigt Noord-Korea medeleven (Foto: Novum)