Russisch booreiland gekapseisd

Voor de kust van het oosten van Rusland is een booreiland gekapseisd. Daarbij zijn twee doden gevallen en 51 mensen worden vermist, meldt het Russisch staatspersbureau Ria Novosti.

Het booreiland Kolskaya met 67 mensen aan boord werd door een ijsbreker naar het eiland Sakhalin gesleept toen het in een storm belandde en kapseisde. Het booreiland kwam volledig onder water te liggen.

Dat gebeurde zo'n tweehonderd kilometer voor de kust van Sakhalin. Veertien mensen werden rond 04.00 uur lokale tijd met een helikopter van boord gehaald. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het onstuimige weer.

Een reddingsboot is onderweg en moet zondagmiddag ter plaatse zijn. Een transportschip moet maandagochtend arriveren. Voor het milieu zou het ongeluk nauwelijks een gevaar opleveren omdat het booreiland een minimale brandstofvoorraad had. Die voorraad is opgeslagen in hermetisch afgesloten tanks, waardoor de kans op een lek minimaal zou zijn.

Er is inmiddels een onderzoek naar het ongeluk ingesteld.

Het booreiland is van het bedrijf Arktikmorneftegazrazvedka, dat onder contract van de Russische energiegigant Gazprom werkt. Het eiland heeft plaats voor 102 bemanningsleden en is in 1985 in Finland gebouwd. Het had de komende drieënhalf maanden in zee een gat van 3500 meter diep moeten boren.