Ambassade haalt spullen Gadhafi op in Breda

De Libische ambassade heeft zaterdag persoonlijke bezittingen van de gedode Libische leider Moammar Gadhafi opgehaald bij een tentoonstelling in Breda. De spullen waren door journalist Harold Doornbos meegenomen uit het verblijf van Gadhafi in de Libische hoofdstad Tripoli, meldt een woordvoerder van de expositieruimte.

De persoonlijke bezittingen van de dictator gaan zo snel mogelijk terug naar Libië, aldus de zegsman van Kickstart, de organisatie achter de tentoonstelling. Kickstart is niet ontstemd over de actie. "De spullen behoren toe aan het Libische volk en wij zijn blij dat de voorwerpen zijn opgehaald."

De woordvoerder denkt wel dat de terugkomst van de spullen te vroeg komt. "Er heerst daar nog zo veel woede, dat we bang zijn dat de spullen worden vernietigd." De ambassade heeft daarom een contract getekend en beloofd dat de spullen behouden blijven.

Journalist Doornbos leverde in november een tas van dertig kilo af in Breda, met daarin persoonlijke voorwerpen als posters, foto's, vliegtickets, kleding en brieven van Gadhafi. De tentoonstelling was vanaf begin december te bezichtigen en trok duizenden bezoekers. De geplande tentoonstellingen in Keulen en New York gaan niet meer door.


Ambassade haalt spullen Gadhafi op in Breda (Foto: Novum)