Rutte: niets mis met benoeming Donner

Premier Mark Rutte (VVD) is het niet eens met de kritiek van de linkse oppositie op de benoeming van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) als vicepresident van de Raad van State.

"De procedure is prima", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens Rutte is er 'volledige transparantie' betracht en is er geen sprake geweest van achterkamertjespolitiek. Rutte zei pas sinds half november te weten dat Donner mogelijk ging solliciteren. "Hij heeft er ook zelf lang over nagedacht. Hij had het ontzettend naar z'n zin als minister."

Rutte sprak tegen dat tijdens de kabinetsformatie afspraken zijn gemaakt over de opvolging van de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink. "Het ging erom dat we de beste man of vrouw zouden vinden, en dat is gebeurd", zei Rutte. Dat het uitgerekend Donner is geworden, is volgens Rutte niet vreemd. "Er zijn misschien vijf tot tien mensen in Nederland die de baan kunnen doen. Daar staat Donner natuurlijk op."

Het kabinet heeft Donner vrijdag voorgedragen als vicepresident. De benoeming werd al maanden verwacht. Volgens de oppositie is Donner ongeschikt. De procedure is 'dramatisch' verlopen, zei PvdA-leider Job Cohen vrijdag.

Rutte denkt niet dat de kritiek van de oppositie schadelijk is voor het aanzien van de Raad van State, zei hij desgevraagd. "Over een paar maanden is dat weer weg."