Googles auto zonder chauffeur krijgt patent

Google heeft een Amerikaans patent toegewezen gekregen voor technologie om een auto autonoom te laten rijden. Het bedrijf experimenteert hier al geruime tijd mee en kreeg de staat Nevada al zover om de wet ervoor aan te passen.

Het patent beschrijft een voertuig dat in eerste instantie gewoon kan worden bestuurd, maar regels bevat over wanneer de robotmodule de besturing overneemt. Google stelt dat de technologie zou kunnen worden gebruikt om toeristen automatisch langs trekpleisters te rijden of wagens zelfstandig voor een servicebeurt naar de garage te laten gaan.

De robotwagen heeft een sensor die zogenaamde 'landingsplaatsen' herkent, speciale markeringen welke aangeven dat er automatisch mag worden weggereden. Andere sensoren aan boord dienen voor het vermijden van obstakels en het herkennen van de positie, die mede wordt bepaald met gps en kaartinformatie, waaronder Google Maps en Street View.

Google heeft al uitgebreide ervaring opgedaan met aangepaste Toyota Prius-auto's, die het bedrijf zelfstandig van San Francisco naar Los Angeles liet kachelen. Er waren wel twee mensen aan boord om het instrumentarium in de gaten te houden en zonodig in te grijpen.

De technici achter het project stellen dat de technologie het aantal ongelukken kan verminderen omdat robots sneller kunnen reageren dan mensen. Ook denken ze dat de capaciteit van de wegen daardoor groter zou kunnen worden, omdat robotwagens dichter op elkaar zouden kunnen rijden.

Het robotautoproject is er een van de vele uit de koker van Googles '20 procentregel': medewerkers dienen zich een dag in de week bezig te houden met een zelfgekozen passion project.

foto: Vir Vikram Singh, licentie: CC BY-SA
Google's autonome Toyota Prius (foto: Vir Vikram Singh, licentie: CC BY-SA)