Iran eist stopzetting drone-vluchten uit Afghanistan

Iran wil dat Afghanistan de Verenigde Staten verbiedt om nog langer verkenningsvluchten met onbemande vliegtuigen boven Iran uit te voeren vanaf zijn grondgebied. Ook andere buurlanden moeten hun grondgebied en luchtruim niet langer door de VS laten 'misbruiken'. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi donderdag volgens het staatspersbureau IRNA gezegd.

Iran heeft een Amerikaanse drone getoond die twee weken geleden een vlucht boven zijn grondgebied moest afbreken. De VS zeggen dat het toestel door een storing naar beneden is gekomen. Volgens Iran is het toestel vrijwel intact gebleven.

Minister Salehi zei dat Afghanistan is gemaand de zaak serieus te onderzoeken en een herhaling te voorkomen, 'anders zal dit worden beschouwd als een onvriendelijke daad'. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd dat zijn land niet verwikkeld wil raken in 'vijandige betrekkingen' tussen de VS en Iran.

Iran zegt dat het Amerikaanse toestel, een RQ-170 Sentinel, werd ontdekt boven de oostelijke stad Kashmar, 225 kilometer van de Afghaanse grens. Iran noemt het Amerikaanse pottenkijken een 'invasie en vijandige daad' en weigert het toestel aan de Amerikanen terug te geven.