Poetin wil webcams bij stembureaus

De Russische premier Vladimir Poetin heeft donderdag voorgesteld om bij de presidentsverkiezingen van 2012 webcams op te hangen bij alle stembureaus. Poetin deed zijn voorstel in een vraaggesprek op de Russische televisie. Poetins televisieoptreden volgt op een weekeinde van stevige protesten tegen de parlementsverkiezingen die op 4 december plaatsvonden.

"We hebben negentigduizend stembureaus. Laat het land zien wat er gebeurt bij iedere stembus. De oppositie moet een mogelijkheid hebben om alles wat er gebeurt bij stembureaus te controleren en dat is goed mogelijk met webcams", aldus Poetin.

In hetzelfde gesprek verdedigde Poetin nogmaals de parlementsverkiezingen. Volgens de premier weerspiegelden de verkiezingen de wil van het volk. Als de oppositie dat wil kan ze naar de rechtbank stappen met haar aanklachten van fraude, zei hij.

"De uitslagen van deze verkiezingen weerspiegelen zonder twijfel de werkelijke machtsverhouding in het land. Het is uitstekend dat Verenigd Rusland zijn leidende positie heeft weten te behouden." Poetin veegde de aantijgingen van fraude van tafel. Hij beschuldigde de oppositie ervan namens het Westen te handelen om Rusland te verzwakken. "Het doel van de oppositie is vechten voor de macht en ze grijpt elke kans aan om vooruit te komen."

De enorme golf van protest is een groot probleem voor Poetin nu over minder dan drie maanden presidentsverkiezingen worden gehouden. Hij hoopt deze verkiezingen op zijn naam te schrijven en terug te keren naar het Kremlin. De premier probeerde donderdag een positieve draai te geven aan de betogingen. Hij zei blij te zijn dat de bevolking actief is, maar hij riep de betogers wel op zich aan de wet te houden.


Poetin wil webcams bij stembureaus (Foto: Novum)