Nederland doet oproep aan Sea Shepherd en Japan

Nederland heeft Japan en milieuorganisatie Sea Shepherd woensdag opgeroepen in het aankomende walvisjachtseizoen geen mensenlevens in gevaar te brengen. De schepen van Sea Shepherd varen onder Nederlandse vlag. De verklaring is ook ondertekend door de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

In het verleden kwam het meerdere keren tot letterlijke en figuurlijke aanvaringen tussen de activisten en walvisvaarders. Vorig jaar zonk een boot van Sea Shepherd na een botsing. De ondertekenaars van de oproep benadrukken dat de Zuidelijke IJszee een afgelegen en gevaarlijke omgeving is. Ieder incident zou niet alleen activisten en walvisvaarders, maar ook omstanders die te hulp schieten in gevaar brengen.

De landen benadrukken verder achter het internationale moratorium op walvisvangst te blijven staan en 'resoluut tegen commerciële walvisvangst' te blijven. De landen laten weten dat dit ook geldt voor de 'zogenoemde wetenschappelijke' walvisvangst. Om internationale regelgeving te ontwijken presenteert Japan de walvisvangst namelijk als wetenschappelijk onderzoek.

In februari werd de Nederlandse ambassadeur in Tokio nog op het matje geroepen vanwege protestacties van Sea Shepherd. Het land eiste maatregelen. Doordat de organisatie de walvisvloot achtervolgde werd de jacht afgebroken en was slechts een vijfde van het geplande aantal van 850 walvissen gevangen.


Nederland doet oproep aan Sea Shepherd en Japan (Foto: Novum)