Doden en gewonden in Luik

In het centrum van Luik zou een man granaten naar een bushokje hebben gegooid. Ook zouden er schoten zijn gehoord. De brandweer bevestigt dat er een tiental mensen gewond is geraakt. Ook is zeker één persoon overleden.

De eerste berichten melden dat een man van een jaar of veertig een viertal granaten naar een bushokje op de Place Saint-Lambert heeft gegooid. Daarna zou hij zichzelf van het leven hebben beroofd. Diverse media melden dat de aanslag verband zou houden met een ontsnappingspoging uit het paleis van justitie.

In de stad is inmiddels het medisch rampenplan afgekondigd.

Update 13.40 uur:
Volgens de Gazet van Antwerpen is er paniek uitgebroken in het centrum van Luik. Op de Place Saint-Lambert was ten tijde van de aanslag een kerstmarkt aan de gang. Winkels in de directe omgeving van het plein, voor het paleis van justitie, zijn gesloten.

Verschillende media melden een tweede dode. Ook zou de dader niet alleen hebben gehandeld. De politie houdt een klopjacht.

Update 14.36 uur:
Officiële bronnen melden dat er twee doden zijn en 25 gewonden. Een van de gewonden is een 2-jarig meisje dat in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Onder de doden is een van de daders, twee anderen zijn, na een korte achtervolging, vooralsnog aan de politie ontsnapt. Vanuit Maastricht zijn enkele ambulances richting Luik vertrokken om assistentie te verlenen en het Acamdemisch Ziekenhuis in Maastricht is in paraatheid gebracht.

Inmiddels zijn ook de eerste beelden uit Luik binnengekomen.

Update 15.15 uur:
De VRT meldt dat het incident rond 12.30 uur plaatsvond. De politie patrouilleert door de straten van Luik. Omstanders wordt aangeraden om binnen te blijven of beschutting te zoeken. Meldingen over mogelijke schoten elders in de stad worden ontkend.

Op het plein zou ook een verdacht pakket aangetroffen zijn, Dit wordt onderzocht. De politie meldt dat de situatie onder controle is, aldus de Vlaamse krant De Morgen. Er zijn inmiddels 47 gewonden bevestigd, zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Enkele media melden 64 gewonden, dit getal is echter nog niet bevestigd.

Het tweede dodelijke slachtoffer is in het ziekenhuis bezweken. Het zou om een jongen van 16 jaar gaan, die aan zijn verwondingen is bezweken.

Het GSM-verkeer in de stad verloopt moeizaam. Volgens providers is het aantal oproepen ruim drie keer zo groot als normaal.

Update 15.40 uur:
Volgens Franstalige bronnen is de overleden dader geen onbekende van de politie. Het zou gaan om de 29-jarige Nordine Amrani. Hij is tot 58 maanden cel veroordeeld geweest. De man zou zich schuldig gemaakt hebben aan de handel in cannabis en wapens.

Media melden inmiddels een derde dode. Dit is echter nog niet bevestigd. De burgemeester van Luik heeft volgens dagblad De Morgen bevestigd dat de aanslag verband houdt met een ontsnapping uit het paleis van justitie.

Update 16.33 uur:
De Morgen meldt dat er inmiddels een vierde dode te betreuren is. Er zouden 75 gewonden zijn. In het 'Hôpital de la Citadelle' zijn 28 slachtoffers opgenomen. Vijf patiënten worden geopereerd en liggen op de afdeling intensieve zorgen, melden Franstalige bronnen. De meerderheid van de slachtoffers zouden jongeren tussen 17 en 20 jaar zijn. Ook in Maastricht zijn vijf gewonden opgenomen.

Update 17.17 uur:
Op een persconferentie heeft de procureur een verklaring gegeven. De vier doden waaronder de dader zelf werden bevestigd. Twee van de doden zijn tieners van 15 en 17 jaar. Het vierde slachtoffer is een 75-jarige vrouw. De dader, Amrani, was geen onbekende van de politie. Hij droeg vanmiddag een revolver en verschillende granaten. Na de aanslag heeft hij mogelijk zelfmoord gepleegd. De politie heeft de plaats van de ramp nog niet vrijgegeven. Er moet nog gecontroleerd worden of hij nog explosieven op zich droeg.

Update 17.32 uur:
De 33-jarige dader Nordine Amrani handelde waarschijnlijk uit wraak tegen het gerecht. Vandaag moest hij zich melden voor een hoorzitting.

Zie ook ons forum voor enkele foto's en video's.