MDI doet aangifte tegen Google

Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft vrijdag aangifte gedaan tegen Google vanwege discriminatie. De organisatie vindt dat op de websites YouTube en Blogger, die eigendom zijn van Google, discriminerende uitingen steeds langer blijven staan. Het MDI kreeg over de sites veel meldingen binnen, meldt de organisatie maandag.

Een voorbeeld zijn volgens het MDI de video's van de extreemrechtse gabbergroep de Kale Vandale. In de video Kutaap zijn teksten te horen als 'Oprotten stelletje kankerapen'. De clip staat al ruim een jaar op de site.

In het verleden werden discriminerende uitingen volgens de organisatie redelijk snel verwijderd. De laatste tijd ziet het MDI een verslechtering in de communicatie, waardoor discriminerende uitingen steeds langer online blijven staan.

Het meldpunt vindt dat de sites hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Volgens de organisatie blijven discriminerende uitlatingen weken, maanden en soms zelfs meer dan een jaar staan.

De organisatie hoopt dat de aangifte voor een verandering zorgt aan de kant van Google en er een oplossing komt om discriminerende video's en teksten sneller van de websites te verwijderen.