Kroatië tekent EU-toetredingsverdrag

Kroatië heeft in Brussel het verdrag over toetreding tot de Europese Unie ondertekend. Het verdrag moet nu geratificeerd worden door de parlementen van de huidige 27 EU-lidstaten, waarna het Kroatische lidmaatschap in de zomer van 2013 ingaat. In de tussentijd heeft Kroatië de status van waarnemer in alle EU-instellingen.

Kroatië heeft zeven jaar moeten onderhandelen om het felbegeerde lidmaatschap in de wacht te kunnen slepen. Territoriale conflicten met het buurland Slovenië en het uitblijven van de arrestatie van Kroatische oorlogsmisdadigers gooiden eerder bij de onderhandelingen roet in het eten. Slovenië is al sinds 2004 EU-lid.

Ondertussen lijkt het erop dat Servië op zijn vroegst pas volgend jaar maart kandidaat-lid van de EU kan worden. De EU-leiders besluiten daar op hun top later vrijdag formeel toe, zeggen bronnen. Voor maart staat de volgende EU-top gepland.

Servië moet voor die tijd de betrekkingen met zijn voormalige provincie Kosovo hebben genormaliseerd. Kosovo riep in 2008 formeel de onafhankelijkheid uit. Aan de eis dat het alle door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadigers zou oppakken heeft Servië inmiddels voldaan. Belgrado was voorgespiegeld dat zeer weinig dan een kandidaat-lidmaatschap nog in de weg zou staan. De recente geweldsuitbarstingen bij de grens tussen Kosovo en Servië, waarbij Kosovaarse Serviërs het aan de stok kregen met de Kosovaarse autoriteiten en met de NAVO-vredesmacht zijn vermoedelijk funest geweest.