Kroes verrast door steunmaatregelen ING

Neelie Kroes werd tijdens de kredietcrisis verrast door de steunmaatregelen die werden getroffen voor ING. Al doende en pratende kwamen er 'nieuwe zaken op tafel', verklaarde de toenmalig eurocommissaris voor mededinging woensdag voor de commissie-De Wit.

ING kreeg in het najaar van 2008 een kapitaalsinjectie van tien miljard euro. Die maatregel werd begin 2009 gevolgd door een garantieregeling voor de risicovolle hypotheken die de bank in de Verenigde Staten bezat. Kroes moest toetsen of die maatregelen aan de Europese eisen voor staatssteun voldeden.

De garantieregeling was niet vanaf dag één bekend, zei Kroes. "Daarmee neem ik de vrijheid te zeggen dat het dus niet een glad verlopen dossier was." Pas bij de officiële aanvraag voor goedkeuring werd 'in volle omvang' duidelijk hoe de regeling eruitzag. "Dat was in ieder geval een feit dat niet over het hoofd gezien kon worden."

Het leidde tot 'pittige discussies' tussen Nederland en Brussel, aldus Kroes. De Europese Commissie tikte Nederland in september 2009 op de vingers vanwege de maatregelen. Die werden beschouwd als verkapte staatssteun. ING zag zich genoodzaakt de verzekeringstak en de bank te splitsen om alsnog goedkeuring te krijgen voor de steun.


Kroes verrast door steunmaatregelen ING (Foto: Novum)