Klimaatonderhandelingen van start in Zuid-Afrika

In het Zuid-Afrikaanse Durban zijn maandag achter gesloten deuren de onderhandelingen begonnen over een nieuw klimaatverdrag. De afspraken die zijn vastgelegd in het verdrag van Kyoto lopen tot eind 2012.

Om de uitstoot van broeikasgassen significant te verminderen is de deelname van China, de Verenigde Staten en de Europese Unie vereist.

De EU wil alleen nieuwe bindende afspraken maken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen als alle andere grote vervuilers hetzelfde doen. Volgens de EU moet er nu overeenstemming worden bereikt over nieuwe onderhandelingen die in 2015 moeten leiden tot een nieuw verdrag. Dat verdrag kan dan in 2020 ingaan. "We moeten niet nog meer nadenken, we moeten nu tot actie overgaan", zei Eurocommissaris Connie Hedegaard.

De VS en China, twee van de grootste vervuilers ter wereld, zijn de grootste struikelblokken. De Amerikaanse gezant Todd Stern gaf aan alleen iets in een nieuwe overeenkomst te zien als alle landen zich aan dezelfde doelstellingen binden. Hij zei echter niet te geloven dat China bereid is dat te doen.

Volgens Stern moet een toekomstig verdrag opnieuw kijken naar de verdeling van landen in twee categorieën: de industriële en de opkomende landen. Deze verdeling werd in 1992 opgesteld. "Het slaat nergens op. De wereld is drastisch veranderd sinds 1992", aldus Stern.

De Europese delegatie sprak eerder achter gesloten deuren met China. Volgens een bron bij de Europese delegatie verliep de bijeenkomst teleurstellend. Hoewel China eerder in het openbaar heeft gezegd voor een bindende overeenkomst te zijn, zeiden de Chinese gezanten onomwonden geen bindende doelen te accepteren, aldus de bron.

De Canadese minister van milieu Peter Kent zei dat zijn regering geen enkele nieuwe overeenkomst zal tekenen, ongeacht wat andere landen zoals China doen.