Na 1975 nog 100.000 slachtoffers wapentuig Vietnam

In Vietnam zijn sinds het einde van de oorlog in 1975 meer dan honderdduizend mensen gedood of gewond geraakt door landmijnen of andere achtergebleven explosieven. Het zal naar verwachting nog tientallen jaren duren voordat het oorlogstuig allemaal is opgeruimd. Dat heeft de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung maandag gezegd op een VN-conferentie in Hanoi.

Dung zei dat 42.132 mensen om het leven zijn gekomen en 62.163 gewond geraakt. De Verenigde Staten zetten in de Vietnamoorlog bijna vijftien miljoen ton bommen en munitie in.

De Amerikaanse ambassadeur David Shear zei dat de VS 46 miljoen euro hebben uitgegeven om Vietnam te helpen 'deze pijnlijke nalatenschap' het hoofd te bieden.

Bui Hong Linh, onderminister van arbeid, oorlogsinvaliden en sociale zaken, zei dat 6,6 miljoen hectare of ruim een vijfde deel van het land explosieven bevatte. Hiervan is nog maar zo'n vijf procent gezuiverd. Onlangs werd een kabinetsplan goedgekeurd voor het opruimen van nog eens vijfhonderdduizend hectare, waarvoor de komende vijf jaar ruim 440 miljoen euro wordt uitgetrokken.