Politie in het nauw bij FC Utrecht-FC Twente

Bij supportersrellen na de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente heeft de politie waarschuwingsschoten gelost. Een agent te paard raakte gewond, zo maakte een woordvoerder van de politie naderhand bekend. De ongeregeldheden begonnen al tijdens de wedstrijd. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer legde het duel ook enige tijd stil.

De aanhang van de thuisclub werd kwaad nadat supporters van de tegenstander met vuurwerk gooiden. Wellicht zorgde ook de tussenstand voor enige frustratie. Op het moment van de onderbreking leidde FC Twente met 5-0. De Enschedese club won uiteindelijk met 6-2.

Na afloop van het duel wachtten supporters van FC Utrecht hun tegenstanders voor het stadion op. De situatie liep uit de hand, waarop twee agenten waarschuwingsschoten hebben gelost. Twee verdachten zijn aangehouden. De politie gaat de ongeregeldheden onderzoeken.

Eerder dit seizoen, halverwege september, liep de situatie bij Feyenoord - De Graafschap ook uit de hand. Daar trok de politie het pistool, maar kwam het niet tot waarschuwingsschoten.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht riep de supporters tijdens de incidenten op zich rustig en waardig te gedragen. "Neem je verlies en laat de supporters van FC Twente rustig vertrekken", zei Wolfsen. Rond 18.30 uur meldde de politie dat de situatie was genormaliseerd. Het duel was omstreeks 16.30 afgelopen.

Wilco van Schaik, de nieuwe algemeen directeur van FC Utrecht, baalde van de ongeregeldheden. "Teleurstellend en heel frustrerend", reageerde de opvolger van Jan-Willem van Dop. "Heel triest allemaal. Hier ben ik natuurlijk geen directeur voor geworden."

Van Schaik: "Maandag gaan we met alle betrokkenen om de tafel zitten om dit te evalueren. Ik heb al met mensen van FC Twente gesproken. Zij balen er ook van. Laat ik benadrukken dat het bij een achterstand van 0-3 voor onze club nog rustig in het stadion was. Daarna gooiden fans van FC Twente met vuurwerk en toen is het uit de hand gelopen. Begrijp me goed, die emoties van onze fans zijn niet goed te praten."

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat agenten in het nauw zijn gedreven. De KNVB en de politiek moeten overwegen om voetbalwedstrijden met een verhoogd risico voortaan te laten spelen zonder uitpubliek, vindt de vakbondsman.

De politie en de voetbalclub waren zondag goed voorbereid op eventuele opstootjes, vond Van de Kamp.

Politie in nauw bij FC Utrecht - FC Twente
Politie in nauw bij FC Utrecht - FC Twente (Foto: ANP)