Ophef om naaktfoto Pakistaans model

Een Pakistaanse actrice en model heeft de woede van het conservatieve deel van haar vaderland over zich afgeroepen. De vrouw poseerde naakt in het mannenblad FHM met de afkorting van de Pakistaanse geheime dienst - ISI - op haar arm.

De foto van Veena Malik op de website van FHM India houdt de gemoederen op sociale media als Facebook en Twitter al sinds eerder deze week bezig. De foto staat op de cover van de editie van december van het tijdschrift.

In het verleden doorbrak Malik al vaker Pakistaanse religieuze en nationale taboes. Zij verwierf daarmee de zegen van Pakistaanse liberalen, maar riep tevens de toorn van haar conservatieve landgenoten over zich af.

De conservatieve geestelijke Maulana Abdul Qawi zei zaterdag tegen de zender Aaj TV dat Malik met haar poseren de 'schande over alle moslims' heeft afgeroepen. Blogger Umair Javed riep Pakistanen op Twitter daarentegen op om 'kopietjes te maken van de foto en deze te begraven in jullie achtertuin. Op deze manier zullen onze kleinkinderen weten dat er onder ons mensen waren die vrij waren!'.

Malik zelf liet in een reactie weten dat de gepubliceerde foto in strijd is met haar overeenkomst met FHM India. In een interview met tv-zender Pakistani Geo zei ze dat ze had ingestemd met het maken van een 'uitdagende, maar geen naaktfoto'. De hoofdredacteur van het blad zou haar hebben beloofd het grootste deel van de foto te bedekken met ISI-afkortingen.

De foto was bedoeld om de spot te drijven met de angst in India voor de Pakistaanse geheime dienst ISI. "Wat er ook (in India, red.) gebeurt, mensen zeggen dat de ISI erachter zit."

Malik zei juridische actie tegen FHM te overwegen, waarop Kabeer Sharma, hoofdredacteur van het tijdschrift, liet weten dat Malik overal mee heeft ingestemd. "Veena was erg opgetogen over het ISI-idee."


Ophef om naaktfoto Pakistaans model (Foto: Novum)