Wellink: niemand zag crisis aankomen

De kredietcrisis die in 2008 losbarstte, kwam wereldwijd als een verrassing. Nederland zag de crisis niet aankomen, en ook de Europese Unie was niet voorbereid. Dat heeft toenmalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag verklaard voor de commissie-De Wit.

Dat de liquiditeitsproblemen bij banken zouden leiden tot een ernstige systeemcrisis, is wereldwijd niet gezien, zegt Wellink. "Ik heb zelf in april 2008 knalhard gezegd dat de kredietcrisis nog lang niet afgelopen was, en in december 2008 opnieuw. Maar niemand heeft gedacht dat het zo ver uit de hand zou lopen als het uit de hand gelopen is."

Volgens Wellink moet de vraag niet zijn waarom DNB niet eerder heeft ingegrepen, maar waarom niemand in het voorjaar van 2008 al heeft gezien wat er vanaf dat najaar zou gaan gebeuren. "Als je het zo benadert kom je niet tot de conclusie dat we hebben zitten suffen, maar dat we onvoldoende data hadden."

DNB is al in 2007 extra gaan kijken naar mogelijke problemen bij individuele banken, maar die werden niet allemaal meteen duidelijk. Zo bleken kredietratings onbetrouwbaar. De portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken die ING in grote problemen bracht, had een triple-A-rating in de Verenigde Staten, zei Wellink.

Wellink moest vrijdag vragen beantwoorden over de problemen bij ING, de kapitaalinjectie van twintig miljard euro voor banken en verzekeraars uit oktober 2008 en de garantstelling van tweehonderd miljard euro voor leningen tussen banken diezelfde maand. Volgende week moet hij nog een keer terugkomen. Dan gaat het om ABN Amro, Icesave en het depositogarantiestelsel.

De commissie-De Wit onderzoekt het overheidsoptreden ten tijde van de kredietcrisis. Volgende week verschijnen ook oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA).


Wellink: niemand zag crisis aankomen (Foto: Novum)