Somberheid over allochtonen groot

Uit het vandaag gepubliceerde rapport 'In het zicht van de toekomst' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders somber gestemd is over de integratie van allochtonen in de maatschappij. Maar liefst 75% vreest dat door de toestroom van migranten het sociale zekerheidsstelsel onbetaalbaar wordt, dat er getto's ontstaan en dat de dreiging van het moslimfundamentalisme gaat toenemen.

Over 16 jaar (in 2020) telt Nederland volgens het SCP 2,4 miljoen niet-westerse allochtonen (14% van de bevolking). Nu is het aantal niet-westerse allochtonen nog 1,6 miljoen (10%). De etnische minderheden zullen zich nog meer in de grote steden gaan concentreren dan nu reeds het geval is. Dat zal duidelijk te merken zijn aan de schoolpopulatie en de arbeidsmarkt in deze steden.

De meerderheid van de Nederlanders denkt dat dit zal gaan leiden tot extra spanningen tussen autochtonen en allochtonen. Ruim 30% voorziet een verslechtering van de eigen situatie door de aanwezigheid van minderheden. Dat gevoel is aanzienlijk groter naarmate men lager opgeleid is.

Positief
Ruim 50% van de Nederlanders verwacht dat in 2020 de meeste etnische minderheden beter geïntegreerd zullen zijn dan nu het geval is. En ruim tweederde gaat er van uit dat de niet-westerse allochtonen er qua werk, opleiding en inkomen beter voor staan dan nu en dat meer allochtone vrouwen een baan zullen hebben.

-
SCP-publicatie 'In het zicht van de toekomst'.