Brein dreigt met vervolging individuele uploader

Stichting Brein dreigt om individuele uploaders voor de rechter te slepen als de Tweede Kamer niet instemt met het downloadverbod.

Brein stelt in een reactie op het woensdag gehouden Kamerdebat dat als er geen wettelijk downloadverbod komt, en de mogelijkheid om illegale sites te blokkeren, de rechthebbenden dan hun pijlen zullen richten op individuele bestandendelers om deze te vervolgen.

Volgens de huidige wetgeving is uploaden verboden, maar downloaden uit illegale bron niet. In de meeste landen is downloaden uit illegale bron wel verboden. In Nederland is de thuiskopieheffing ingevoerd om de rechthebbenden hier voor te compenseren. Brein heeft altijd gesteld individuele filesharers met rust te zullen laten. Het gaat Brein om de grootschalige aanbieders.

Die grootschalige websites kunnen met de huidige wetten al worden aangepakt, zo heeft Brein zelf de afgelopen jaren in de rechtszaal bewezen. De stichting heeft de afgelopen jaren onder meer Mininova, Shareconnector, en verschillende usenet-fora en usenet providers via de rechter op de knieën gekregen.

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zegt tegen het gebruik van content zonder dat makers betaald worden te zijn, maar het is de verkeerde weg om individuele gebruikers aan te pakken. Als ze individuele gebruikers gaan aanpakken zal de Kamer reageren en onmogelijk maken wat Brein wil.

Kees Verhoeven stelt ook dat het antwoord ligt in innovatie en het uitbreiden van het legale aanbod, evenals het versterken van het auteurscontractenrecht en het toezicht op de collectieve beheersorganisaties. Het blijkt eens te meer dat organisaties als Brein en Buma erg ver af staan van de daadwerkelijke makers. Die zijn namelijk ook tegen het downloadverbod."

Brein-directeur Tim Kuik ontkent dat er sprake is van een dreigement. Het verbod op downloaden uit illegale bron is noodzakelijk omdat steeds meer grote partijen die piraterij faciliteren stellen dat zij alleen downloaden faciliteren, en dus juridisch steeds moeilijker zijn aan te pakken. Als de aanpassing in de regelgeving er niet komt, blijft op termijn alleen het aanpakken van individuele uploaders over voor de rechthebbenden, stelt Kuik.