Grote feesten voor 200 jaar Nederland

Het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden wordt tussen november 2013 en oktober 2015 groots gevierd. Het Nationaal Comité, dat de viering voorbereidt, heeft onder meer vijf grote festiviteiten gepland in verschillende steden. Dat heeft het comité woensdag bekendgemaakt.

In de jaren 1813-1815 is het fundament gelegd voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Het comité wil met de viering aandacht vragen voor de 'verworvenheden van tweehonderd jaar Koninkrijk'. "Want wat we in tweehonderd jaar samen hebben opgebouwd lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet", aldus het comité.

De eerste bijeenkomst van de viering is op 30 november 2013 in Den Haag. Op die dag wordt onder meer aandacht besteed aan de landing van de latere koning Willem I op Scheveningen in 1813. Het vijfde en laatste evenement is op 26 september 2015 in Amsterdam in de vorm van een feestelijke slotmanifestatie met het thema eenheid in verscheidenheid. Ook in Maastricht en Zwolle worden tussen november 2013 en oktober 2015 festiviteiten georganiseerd.

Commissaris van de koningin in Overijssel Ank Bijleveld is voorzitter van het comité, dat lokale organisaties en instellingen uitnodigt met eigen initiatieven te komen. Verder maken onder anderen theaterproducent en presentator Albert Verlinde, burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen en oud-schaatser Erben Wennemars deel uit van het comité.